TÜRK DÜNYASI SANATÇILARI AYNI SAHNEDE BULUŞTU

19.09.2013 21:45

 

Fransa'nın başkenti Paris'te bulunan Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı (UNESCO) Genel Merkezi, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı'nın (TÜRKSOY) 20. yılı kutlamaları kapsamında gerçekleştirilen etkinliğe ev sahipliği yaptı.

Azerbaycan müziğinin ilk profesyonel bestecisi olan Üzeyir Hacıbeyli'nin ünlü eseri Arşın Mal Alan opereti, bestelenişinin 100. yılında TÜRKSOY organizasyonuyla sanatseverlerle buluştu. Arşın Mal Alan opereti, ilk kez aynı sahneyi paylaşan Türkiye, Azerbaycan, Krıgızistan ve Kazakistanlı sanatçılar tarafından sahnelendi.

Konser sonrası Cihan Haber Ajansı'na konuşan TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, Arşın Mal Alan operetinin ilk kez 100 yıl önce Türk dünyasında sahnelendiğini belirterek, "Ama bugün bir farklılık vardı. Bu opereti ilk kez Türk dünyası sanatçıları, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkiyeli sanatçılar birlikte gerçekleştirdi" diye konuştu. Kaseinov, TÜRKSOY'un 20. yıl kutlamalarının Ekim ayı başında Ankara'da düzenlenecek etkinliklerle devam edeceğinin de altını çizdi.

Geceye katılan Fransız yazar Fabienne Herbane da alanının kültür olduğunu belirterek, 'Bu gösteri geçmiş kültürle ilgili olağanüstü içeriğe sahipti. Müzik ve kostümleriyle az görülebilecek bir etkinlikti. Çok etkilendim" dedi.

UNESCO Genel Merkezi'nde müzikal ziyafetin yanı sıra, TÜRKSOY'un son 20 yılını konu alan fotoğraf sergisi de gösterildi.

Sitede ara