Özbekistan, tartışmalı dağdan askerini çekiyor!

09.10.2013 12:35


 

Özbekistan, tartışmalı dağdan askerini çekiyor!

Özbekistan, Kırgızistan ile tartışmalı olduğu dağdan askerini çekme kararı aldı, taraflar bilahare yapacakları görüşmelerde bu konuya açıklık getirmeye çalışacak.

Özbekistan'ın son günlerde Kırgızistan ile tartışma yaşadığı Unkur Dağı'ndaki askerlerini geri çekeceği bildirildi.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Kırgızistan Başbakan Yardımcısı Tokon Mamıtov, Özbekistan'ın tartışmalı Unkur Dağı'ndaki askerlerini bugün itibariyle geri çekeceğini söyledi. Dün, iki ülkenin sınırdan sorumlu ilgilileri bir araya gelerek iki ülkeyi karşı karşıya getiren tartışmalı dağ meselesini görüşmüşlerdi.

Bu arada Özbek tarafı askerlerini çekerken tartışmalı dağ üzerindeki hak iddia taleplerine ise bir açıklık getirilmedi. Taraflar bilahare yapacakları görüşmelerde bu konuya açıklık getirmeye çalışacak. Uzun süredir Kırgızistan'a ait radyo ve televizyon vericilerinin yer aldığı ülkenin güneyindeki Celalabad vilayetindeki Unkur Dağı, üzerindeki hak iddiası nedeniyle tartışma konusu olmuştu.

Özbekistan sınır koruma birliklerinin önceki gün Unkur Dağı'na helikopterle asker indirdiği ve dağa bayrak diktiği iddiaları gerilimi daha da artırmıştı. Bu iddia üzerine harekete geçen yerel halk, Kırgız hükümetine 2 Ekim'e kadar süre tanıyarak Özbek askerlerinin söz konusu dağdan çıkartılmasını talep etmiş, aksi durumda kapsamlı eylemlerde bulunacakları uyarısında bulunmuşlardı.

İki ülkeyi sık sık karşı karşıya getiren aralarındaki mevcut bin 378 kilometre uzunluğundaki sınırın 320 kilometresi hala netleştirilememiş durumda bulunuyor. Sınır hattında ayrıca iki tarafın üzerinde hak talep ettiği 40'tan fazla tartışmalı nokta bulunuyor.



Sitede ara