Kölelikten Sultanlığa Yükselişin Adı: Sultan Baybars

21.09.2013 19:42

Bu günlerde televizyonlardaki dizi filmlerini ağzı açık izlediğimiz Spartacus; köle olarak geldiği Capua kentinden kendi ordusuyla kaçtıktan sonra; çevredeki ufak köy ve kasabalarda yağmacılık yaparken Roma ordusu tarafından öldürülüldü.

Sultan Baybars ise köle olarak gittiği; Kahire’de Memlük Devletinin başına geçip Sultan olmuştur.Ülkesine yapılan akınlardan birinde esir edilerek Şam’a götürüldü ve satıldı.

Kıpçak Türkü Baybars, Altın Ordu Hakanı ve Cengizhan ‘ın torunu Berke Han’ ın damadı idi. Kendi yerine geçecek oğluna da Berke adını vermişti.

Baybars, 1223 yılında Kıpçak ilinde doğdu.

Köle olarak Kahire ‘ye gelmiş, Eyyubîlerin hassa ordusuna alınmıştı. Zeka ve yeteneği ile kısa zamanda kendini gösterdi. Ayn-Calud ‘da yapılan savaşta, öncü birliklerine kumanda ediyordu. Sultan Kutuz ona, vadettiği Halep valiliğini vermediği gibi, şöhretinden ve kendi yerine sultan seçilmesinden korkarak öldürtmek bile istemişti. Baybars, Kutuz ‘un bu girişimini boşa çıkardı ve Kutuz ‘u öldürdü.

Kuvetli bir genç olan Baybars, zeka ve kabiliyeti ile az zamanda kendini gösterdi. Mısır’ı ele geçirmek isteyen Fransa kralı St. Louis’in kuvvetlerinin bozguna uğratılarak kralın esir edilmesinde büyük rol oynadı.

Cesur bir asker olan Baybars, kudretli bir hükümdar ve iyi bir idareci olduğunu gösterdi. Franklarla, Ermenilerle, Moğollarla yaptığı savaşları kazandı. İsmailîlerle de mücadele etti. Anadoluda Moğollara karşı direnişe geçen Türkmen beyliklerini destekledi ve ordusunun başında Kayseriye kadar ilerledi. Ermenilerin başkenti Sis şehrini zaptetti (1274). Sonra, kendi merkezinden daha fazla uzaklaşmamak için Şama döndü.

1260’ta hükümdar olup. 1277′de ölümüne kadar hüküm süren Sultan Baybars zamanında Mısır Türk Devleti en kudretli devrine ulaştı. “Devlet it’Türki” yani “Türk Devleti” adını ülke adına ekledi ve bu adı ilk kullanan ülkenin hükümdarı oldu.

1277de Baybars Hulaguya tabi olan Anadolu Selçuklu Devleti’ne hücum etti. Ordusunun başında Elbistan’da Hulagu ‘nun ordusunu yendi. Anadolu’da Hulaguya karşı direnişe geçen Türkmen beyliklerini destekledi ve sonra Kayseri’ye kadar ilerledi. Anadoluda’ki Türk beyleri yeterince desteklemeyince, Anadolu’daki arazi kazançlarını geride birakarak kendi merkezinden daha fazla uzaklaşmamak için Şam’a döndü.

Yüreği çelik, ”KANI TÜRK” Urugunlariz. Irkımıza aşık olalı aşka tövbe kılanlariz.
Hülagü Han

Baybars, ortaçağ İslam Türk tarihinin en büyük simalarından biridir. Maddi ve manevi bir çok hususiyetlere sahip, müstesna bir insandı. Çok güçlü bir vücuda, sağlam bir iradeye, benzeri görülmemiş bir cesarete ve parlak bir zekaya sahipti. En önemli ve cesur hareketlerinde bile daima ihtiyatlı hareket eder, en küçük tedbiri bile almakta ihmalkarlık göstermezdi. Harblerin en tehlikeli anlarında bir nefer gibi, ön saflarda çarpışır, tehlikelerden çekinmezdi.Harp ganimetlerinin hepsini askerlere dağıtır, böylece askerlerin gönlünü alırdı.

Sitede ara