IRAK TÜRKMEN CEPHESİ, KUZEY IRAK'TA İLK KEZ SEÇİMLERE KATILDI

27.09.2013 20:56

 

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki milletvekili seçimlerine ilk defa katılan Irak Türkmen Cephesi (ITC) Erbil Sorumlusu Aydın Maruf, "önemli ve tarihi bir gün" yaşadıklarını söyledi. 

Maruf, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Seçimlerde, şu ana kadar herhangi bir ihlal yaşanmadı. Erbilli Türkmenler için hayırlı bir sonuç olmasını diliyoruz. Biz, ITC olarak sandıklardan en az 3 milletvekili çıkarmayı hedefliyoruz" dedi. 

111 sandalyeli Kuzey Irak Parlamentosunda, Türkmenlere sadece 5 kota ayrılmasını eleştiren Maruf, "Bize ayrılan kota çok az. Türkmen nüfusu, bölgede Kürtlerden sonra ikinci sırada geliyor. Türkmenlere uygulanan kotanın kaldırılmasını istiyoruz. Kota olacaksa da bize ayrılan sandalye sayısı en az 10-15 arasında olmalıdır" diye konuştu. 

Türkmen Değişim ve Yenilenme listesinden milletvekili adayı olan Muhammed Sadeddin Enver de birçok Türkmen'in isminin seçmen listesinde yer almadığını ileri sürerek, "Bu, bizim için büyük bir sıkıntı. Oy oranımızı etkileyecek. Yanlışın düzeltilmesi için tutanaklarımızı tuttuk. Genel olarak bir ihlal yok. Fakat bazı Türkmenlerin isimlerinin seçmen listesinde olmaması bizi üzdü" değerlendirmesinde bulundu. 

1995'de kurulan Irak Türkmen Cephesi, bugüne kadar Kürt bölgesi seçimlerinde aday göstermedi. Genel merkezi Kerkük'te bulunan Türkmen Cephesi'nin Erşad Salih liderliğinde, 2013 milletvekili seçimlerine katılma kararı alması, tarihi bir adım olarak değerlendirilmişti.

 

Sitede ara