HUN İMPARATORU ATTİLA'NIN MEZARI NEREDEDİR?

25.09.2013 18:52

Hun imparatoru Attila’nın mezarının nerede olduğu kesin olarak bilinmemektedir. Ama tarihçiler arasında Tuna Nehri’nin yatağının bir süreliğine değiştirildiğine ve hazineleriyle birlikte Attila’nın nehrin altına gömüldüğüne, daha sonra da nehir yatağının eski haline getirildiğine dair yaygın bir inanış vardır. Ne var ki nehir aşırı uzun olduğu ve birçok ülkeden geçtiği için bürokratik sorunlar çıkacağından kazı çalışması yapılamamaktadır.

Priskos’un anlattığına göre daha sonra Attila’nın mezarının başında strava (yuğ aşı) denilen cenaze yemeği yenmiş ve defin törenine başlanmıştır. Attila’nın cesedi birbiri ardına üç tabuta konar. Bunlardan birincisi altın, ikincisi gümüş, üçüncüsü ise demirdendir. Bu, güçlü kralın üçüne de değdiğini göstermek içindir. Demir, kavimleri yendiğinin, altın ve gümüş ise her iki Roma imparatorluğunda kazandığı mevkinin işaretidir. 

Gömme işi geceleyin ve gizlice olur. Savaşta düşmandan alınan silâhlar, değişik taşlarla süslü altın işlemeli at koşum takımları ve krallığını gösteren değişik şeyler onunla birlikte mezara konur. Bunlar onun sarayını süslüyorlardı. İnsana has aç gözlülüğü bu büyük ve değerli hazineden uzak tutmak, kabrin yerini hiç kimsenin bilmemesi için mezarı kazanlar öldürülür. 

Baskın görüşe göre 5000 köle Attila'nın mezarı için Tizsa nehrinin yatağını değiştiriyor. Ardından kuru nehir yatağında bir çukur açılıp tabut içine indiriliyor. Sonra baş şaman tarafından beyaz kutsal bir toz ile üzerleri kaplanan okçular köleleri öldürmeye başlıyorlar. Temizlik bitince okçulara 24 saat durmaksızın mezar artlarında kalacak şekilde at koşturmaları emrediliyor. Ardından bent de yıkılarak nehrin yatağında akmasına olanak veriliyor.

Uzmanlara göre Attila’nın mezarının bulunması mümkün olmamakla beraber, amatör ya da profesyonel bazı araştırmacılar aksini iddaa ediyorlar. Fakat bunda da zaferi tek bir yerleşim ya da yöre sahiplenemiyor. Macar ovasının güneyindeki Zsadany köyü bunlardan biri. Olası mezar alanları Pilis Dağlarının olduğu yerde de mevcut. Araştırmacı Peter Noszlopi Nemeth’ e göre üzerinde Kral Arpad’ın kalesinin bulunduğu yaklaşık 500 metrelik bir tepe ds daha önceden Attila'nın kalesi imiş ve olasılıklar arasında. Bir diğer yer Tápiószentmárton . Burada bazı kalıntılar 1993 yılında bulunmuş olup, Varşova paktı çökünce boşaltılan kamp ve yöresindeki araştırmalarda pek çok parça bulundu.

Sitede ara