Hilal Taktiği

22.09.2013 21:31

 

 

TÜRKLERE ÖZGÜ TURAN SAVAŞ TAKTİĞİ

Kurtların kışın aç kaldıklarında uyguladıkları bir avlanma taktikleri vardır. Bu taktiğe göre kurt sürüsü iki kümeye ayrılır. Birinci küme fedai kümesidir; ikinci küme ise pusu kümesi.

Fedai kümesi köpeklerin bulunduğu yerleşim yerine girer ve köpeklere saldırır. Biraz mücadele verdikten sonra yenilmiş gibi davranıp köpeklerden kaçmaya başlar; tabiki köpekler de kurtların ardından onları kovalamaya başlarlar. Ama köpekleri bir sürpriz beklemektedir. Çünkü asıl ve kalabalık topluluk olan pusu kümesi, onları yerleşim yerinin dışında beklemektedir.

Pusu kümesi hilal biçiminde dizilmiş ve iyice gizlenmiştir. Fedai kurtlar, köpekleri kurnazca bu hilalin ortasına çekerler. Köpekler hilalin içine tümüyle girince, pusu kümesi, hilali uçlarından kapatır ve köpekler bir çember içine alınmış olur. Artık köpeklerin kurtuluş umudu yoktur; zafer kurtlarındır ve karınlarını doyurmak için avlarını parçalarlar.

Eski Türkler, kurtlarda gördükleri bu oyunu bir savaş manevrası durumuna getirmişler ve yaptıkları birçok savaşta kullanagelmişlerdir. Bu savaş manevrasına ''Kurt Oyunu'', ''Hilal Taktiği'', ''Turan Taktiği'' gibi adlar verilir.

Tarihi kayıtlar incelendiğinde, Roma imparatoru Sezar'ın, sahte geri çekilme ve pusuya dayalı Kurt Oyunu'nu Asya'lı göçebe savaşçılardan öğrenip uygulamaya çalıştığı anlaşılmaktadır. Fakat Roma ordusunun, Türk ordusu gibi süvariliğe dayanmayıp piyade ağırlıklı olmasından ve Roma ordusunda okçuluğa verilen önemin az olmasından ötürü, Kurt Oyunu'nu uygulamakta yetersiz kalınmıştır. Çünkü Kurt Oyunu hızlı bir manevra yeteneği ve yüksek okçuluk kabiliyeti gerektirir ki bu da o zamanlarda ancak atlı birliklerle sağlanabilirdi.

Türkler, zamanımıza kadar birçok savaşta (mesela Hun, Kök-Türk, Avar ordularının yaptıkları savaşlar, Malazgirt Meydan Savaşı, Mohaç Meydan Savaşı ve hatta Kurtuluş Savaşı'ndaki birçok çarpışma) bu taktiği maharetle uygulamışlardır. İşte sayıca düşmandan az bulunan Türk ordusunun kalabalık düşman ordularını alt etmesinin arkasında yatan sırlardan biri kurtlardan alıp uyguladıkları bu savaş taktiğidir.

Taktik üç aşamada uygulanır: Sahte ricat/geri çekilme, Pusu ve Çember/Hilal içine alma. Taktiği uygulayacak ordunun çoğunluğunu atlılar/süvariler oluşturmalıdır. Askerlerin büyük bölümde ok ve yaylı olmalıdır.Askerler hızlı ve dayanıklı olmasının yanı sıra iyi nişancı olmalıdır. Düşmanın askerleri ise daha yavaş ve çoğunluk itibariyle piyade olmalıdır.

Taktiği uygulayan ordu kendi arasında üç birliğe ayrılır: Sağ, Sol ve Merkez kuvvetler. Sağ ve sol birliklerde at ve ok olmalıdır.Merkez birlik en güçlü birliktir. Sağ ve sol birlikler hilal şeklinde pusuya yatarlar. Merkez, düşman ordusuna doğru yola koyulur. Düşman ordusu Turan ordusunun ok meniziline girince ok atışları başlar. Turan orudusunun hedefi, düşmanın merkezini dağıtmaktır.Böylece düşman orudusu da kanatlardan merkeze takviye yapacaktır. Turan ordusu ilk hedefine uluşınca, kaçmaya başlar. Eğer düşman ordusu onları yakalamaya çalışırsa, taktiğin en önemli aşaması başarılmış demektir.

Turan ordusunu takip eden düşman ordusunun zırları fazla olduğu için yetişemez ve askerleri yorulur. Nihayet Turan ordusunun kaçan merkezi birden geri döner ve tüm hızı ile düşmana saldırır. Kanatlar düşmanı çepe çevre sarar, çember içine alır ve düşman imha edilir.

Sitede ara