CENGİZ HAN'IN TÜRK OLDUĞU GÖRÜŞÜNÜN DAYANAKLARI

21.09.2013 11:06

 



Tarihe "Moğol Kağanı" olarak geçen Cengiz (Temuçin) Han'ın ırki kökeni hakkında kesin bir yargıya ulaşmak imkansız olup, onun Moğol, Türk ve Türk-Moğol olduğu yolunda üç farklı görüş vardır. Son yıllarda sıkça dile getirilen Türk kökenlilik görüşünün kanıtları olarak şunlar gösterilmektedir:

- Cengiz Han, Moğolca ile birlikte Türkçe de konuşmakta ve yazmakta idi. Öyle ki, bir Arap, Cengiz Han'ın oğlu Ögedey Kağan'a, babasını düşünde gördüğünü ve kendisine bir söz söylediğini naklettiğinde, Ögedey Kağan ona ''Babam bunu sana hangi dille anlattı'' diye sormuş; o da Arapça anlattı deyince Ögedey, "babasının Türkçe ve Moğolca'dan başka bir dil bilmediğini" söylemiştir.

- Çin kaynaklarına göre Cengiz Han'ın soyu, Çinlilerce ''Şa-To'' adı verilen Türkler'e dayanır ki, bu Türkler Kök-Türkler'in devamıdır.

- Cengiz Han, tıpkı Kök-Türk kağanları gibi kumral ve açık renk gözlüdür.

- Efsaneler Cengiz Han'ın soyunu (tıpkı Türk destanlarında olduğu gibi) Bozkurt'a bağlar. Eğer Cengiz Han Moğol olsa idi, efsaneler onun soyunu kurda değil, köpeğe bağlardı; çünkü Moğol geleneğinde kurt değil, köpek önemlidir ve Cengiz Han devrinden önceki Moğol kültüründe kurt hiçbir önem taşımamaktadır.

- Cengiz Han, bugünkü Afganistan'da kendisini ziyeret eden Kadı Vahideddin Fuşanci'ye ''Peygamberiniz Hz.Muhammed'in her şeyi önceden bilmiş olduğunu söylüyorsunuz; acaba benim ortaya çıkışım için ne demiş?'' diye sormuş; onun üzerine kadı ''Uturkû al-Turka mâ tarakûkum > Türkler size dokunmadıkça siz de onlara dokunmayınız'' buyurmuş olduğunu nakletmiş ve Cengiz Han da bunun çok bilgece bir söz olduğunu söyleyerek kendisini Türk kabul ettiğini göstermiştir.

- Cengiz Han'ın ordusunun üçte ikisini Türkler teşkil ediyordu ki, bu kadar fazla Türk askerinin kendi soylarından olmayan bir kumandana bel bağladığı görülmüş şey değildir.

Sitede ara