"BAŞKAN OLURSAM AZERBAYCAN'IN ADINI DEĞİŞTİRECEĞİM"

27.09.2013 20:59

 


Azerbaycan'da 9 Ekim'de yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olan Birleşik Azerbaycan Halk Cephesi Partisi Genel Başkanı Kudret Hasanguliyev, seçildiği takdirde ülkenin adını "Kuzey Azerbaycan Cumhuriyeti" yapacağını söyledi. Teklife bazı parti liderleri ve milletvekilleri de destek verdi.

BAHCP Başkanı Hasanguliyev, bugünkü gerçek Azerbaycan'ın topraklarının üçte ikisinin İran'ın sınırları dahilinde olduğunu belirterek, ülkenin mevcut isminin Kuzey Azerbaycan Cumhuriyeti olarak değiştirilmesi gerektiğini savundu. Milletvekili Ferec Guliyev'in desteklediği öneriye Ana Vatan Partisi (AVP) lideri Fezail Ağamalı da destek verdi. AVP Milletvekili Siyavuş Novruzov da Güney-Kuzey Kore örneğini hatırlatarak Azerbaycan'ın adının Kuzey Azerbaycan Cumhuriyeti olarak değiştirilmesinin uygun olacağını söyledi. 

Cumhurbaşkanı seçilmesi halinde ülkede yapacağı anayasal ve idari değişikliklerden de bahseden Kudret Hasanguliyev, mutlak surette parlamenter cumhuriyet sistemine geçeceklerini bildirdi. "Bütün demokratik Avrupa ülkelerinde, kardeş ülke Türkiye de dahil, bu sistemin uygulandığını" anımsatan Hasanguliyev, Azerbaycan'ın, demokratik ülkelerin tecrübesinden faydalanması gerektiğinin altını çizdi. Parlamenter cumhuriyetlerde hükümetlerin daha sık değiştiğini, siyasetçilerin halka daha fazla bağımlı olduğunu ve halka hesap verdiğini belirten Hasanguliyev, yönetimin diktatörlüğe varmaması için mutlaka bu sistemin uygulanması gerektiği vurguladı. Aynı zamanda çok partili sistemi güçlendirmek için nispi seçim sisteminin uygulanmasının şart olduğunu ve parlamentodaki milletvekili sayının 125'den 250'ye çıkarılması gerektiğini kaydetti.

Sitede ara